Založ si blog

Na koho mám zvýšené náklady preniesť ja?

Zhliadol som internetovú reklamu obchodných reťazcov, kde mladej nakupujúcej rodine doloží politik za nákup ešte „špeciálny odvod“, ktorý si zaplatia, politik ho schmatne a odíde.

Podobnú kampaň s názvom „Ruky preč od mojej poistky“ viedli aj poisťovne.

Podnikateľské subjekty automaticky prenášajú zvýšenú daň na svojich zákazníkov a klientov a tvrdia, že táto daň ani nebola určená im ako podnikateľskému subjektu, ale rovno zákazníkom a klientom. Už toto ponímanie je zavádzajúce.

Mne už druhý rok po sebe dvihli cenu elektriky. Myslíte si, že môžem prísť za šéfom a povedať mu, „No tak si tento rok priplatíš, lebo mne dvihli cenu elektriky a ja to prenášam na Teba.“ Zaujímavá predstava nie? Ja mám len dve možnosti a to buď ušetriť na iných nákladoch, alebo míňať menej elektriky aby som zaplatil rovnakú sumu ako pred dvoma rokmi. Ja nemám tento náklad na koho preniesť.

Bez ohľadu na to, či je tento zákon dobrý alebo zlý a bez ohľadu na to, ako s týmito peniazmi buržoázni politici nakladajú, tento odvod  má byť zaplatený zo ziskov spoločnosti, nie na úkor zákazníka. Týmto textom nechcem nijako obhajovať alebo tento zákon hodnotiť, chcem len poukázať na mentalitu a uvažovanie veľkopodnikateľského sektora.

A teraz iný príklad zo včerajších správ:

Vláda znížila daň na ubytovanie, no cenách sa to neprejaví. Prevádzkovatelia ceny znižovať nebudú a peniaze navyše si nechajú. Dokonca aj analytik povedal, že je úplne jedno, či to bude mať zákazník lacnejšie, alebo či si to nechá poskytovateľ a prejaví sa to v zvýšenej kvalite služieb.

„Len aby… len aby…“

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.