Založ si blog

1968 – mnohí nerozumeli, niektorí našťastie áno

To o čo šlo v Pražskej jari 1968 sa jasne ukázalo po novembri 1989. Mnohým mladým sa to dnes nebude zdať, lebo socializmus je vykladaný ako synonymum zla a utrpenia, ktoré nikto nechcel a spadlo nám z neba. Mnohí by boli prekvapení že propaganda klame. Ak je socializmus synonymom tyranie, prečo aj v roku 1968 a aj v roku 1989 si nikto nedovolil hovoriť o zavedení kapitalizmu a o zrušení socializmu? Pretože kapitalizmus si nik okrem Šebeja a Mesežnikova neprial. Prečo heslo pražskej jari bolo „Socializmus s ľudskou tvárou“? Prečo Václav Havel v roku 1989 hovoril, že není pravda „že jsem nepřítel socialismu, že chci obnovit kapitalismus“ ? Hovorili to preto, lebo si boli istí, že vyslovením slova „kapitalizmus“ by ich príhovor na pódiu skončil. Skončili by zahádzaní bagandžami. Ľudia totiž poznali podstatu slova socializmus i kapitalizmus.

Preto všetci, vrátane prezidenta Andreja Kisku, ktorí hovoria o sklamaní a zrade, mali by začať so znárodňovaním a navrátením majetku ľudu ČSSR. Mali by začať budovať socializmus s ľudskou tvárou. Pripomínam im, že socializmus znamená všeľudové vlastníctvo výrobných prostriedkov. Inak sú klamári a zradcovia oni.

 

Rok 1989 nám ukázal dve veci.

Po prvé, že komunistickým stranám chýbala kritika i sebakritika, že tam bolo množstvo ľudí len pre funkcie a nikdy neboli presvedčenými komunistami a dokonca sa sami podieľali na rozkrádaní národného hospodárstva.

Po druhé ukázal naivitu národa, kedy stačí dostať ľudí do ulíc a pod vábivými heslami ich pripraviť o celý majetok.

Rok 1968 nebol o nič iný, len „nevyšiel“. Boli tu totiž aj takí, ktorí vedeli o čo ide, ktorí dokázali prekuknúť vábivé heslá a nech boli takí či onakí, vedeli, že vývoj v roku 1968 smeruje ku kapitalizmu. Mnohí mali ešte v živej pamäti besnenie antikomunistov v Maďarsku v roku 1956, kedy boli komunisti naozaj beštiálnymi praktikami napádaní a zabíjaní. Komunisti boli počas pražskej jari doslova v menšine, aj stranícka tlač sa pomaly ale isto menila na Denník N, po rady sa chodilo do Západného Nemecka a  vieme čo Vám asi poradí ten, kto chce váš majetok a peniaze. Už nehovoriac o tom, že mnohí z reformátorov boli ešte prednedávnom najvačšími udavačmi a „stalinistami“.

Otvorená hranica medzi svetom kapitalizmu a socializmu je rovnako nonsens. Nie preto, lebo komunisti chcú brániť ísť sa mladým pozrieť na Formule 1 do Viedne, ale preto, lebo takýto prechod je okamžite využívaný pre vysielanie agentov, diverzantov a rôznych organizátorov prevratu. Bola to kniha o československých utečencoch v USA, kde som sa dozvedel, že hranica bola do polovice roku 1950 pomerne prechodná a že sa to sprísnilo práve po návale „agentov-chodcov“. Nebuďme naivní a nasilu hlúpi. Netvárme sa, že fakt, že národ pracuje sám pre seba necháva kapitalistov chladných. Svedčia o tom i mnohé prevraty, ktoré CIA vykonala prevažne v krajinách tretieho sveta, kde hrozilo znárodnenie čo i len strategických podnikov, predtým vlastnených západnými súkromníkmi.

Tankový zásah bol samozrejme nepopulárny krok, ale bol to obyčajný matematický kalkul, ako zabrániť zmene hospodárskeho systému v ČSSR, štátnemu prevratu, krviprelievaniu a v neposlednom rade i možnému rozbitiu socialistického tábora. Možno sa to dalo vyriešiť i inak, ale to je nepodstatné. I keď tzv. normalizácia nedokázala odstrániť chyby, ktoré k roku 1968 viedli, v konečnom dôsledku oddialila nástup kapitalizmu.

Rozumiem tomu, čo hnevalo vtedy mladých, no tiež rozumiem tomu, že heslá o socializme s ľudskou tvárou boli obyčajným podvodom. Veď to vládnutie „ľudu bez KSČ“ nevydržalo ani rok. Všetky fóra, okrúhle stoly sa rozleteli a stali sme sa klasickou kapitalistickou kolóniou. Ľudia štrajkujú, utekajú za prácou aby platili bankám nemalé úroky a pán Kňažko hrá golf. Nedožijeme sa dôchodku. Umelci a robotníci zrazu nemusia držať spolu. Práve naopak – tieto samozvané celebrity robia hlasnú trúbu novým otrokárom a ako Horst Fuchs z teleshopingu nás presviedčajú že presne toto potrebujeme.

Mnohí z vtedajších mladých, ak nechápali vtedy, tak po roku 1989 už chápu. Poznám takých, ktorí na autobus písali heslá proti Rusom a dnes nedokážu zniesť túto antikomunistickú mašinériu, ktorá sa tradične na výročie obsadenia ČSSR opakuje. Už si nemusia porovnávať sny a realitu, ale dve reality.

Rozumiem aj tomu, že zásah priniesol mnohé rodinné tragédie i v podobe mŕtvych protestujúcich pri potýčkach. Práve táto osobitosť, konkrétnosť a tragédia je hlavným hnacím motorom antikomunistického a sčasti i protiruského orgazmu, ktorý sprevádza toto okrúhle výročie. I tu sa ukazuje dvojaký meter. Ako by ľudia a médiá reagovali, keby sme napísali na stenu: „Tu pušky kapitalistických žandárov zabili štrajkujúcich otcov rodín“. To už by bol možno „HOAX“.

Tiež nezabúdajme na to, že sme v spolku s tými, ktorí v roku 1999 hádzali bomby na Juhosláviu a my sme im to dovolili. Tam nie sú osobné tragédie? Nie sme ako vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968, nie je potom Dzurinda Biľakom ml.?  „Invázia“ je druhým menom našich dnešných spojencov. Nezabúdajme, že v čase príchodu vojsk Varšavskej zmluvy padali bomby i na vietnamské rodiny. S tankistom sa dá ešte hádať ale s pilotom nie. Naposledy naši spojenci bombardovali prosperujúci Líbyu a spravili z nej nástupnú stanicu pre migrantov. To je ale tiež nič. Stačí aby sovietsky vojak zabil jedného civilistu a všetky tieto zločiny imperializmu sa stanú smeťmi.

Len toľko som chcel…

Grafika: Autor

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.