Založ si blog

Vojna je pokračovaním politiky násilnou cestou

Na úvod tohto textu musím priznať, že útok zo strany Ruskej federácie na Ukrajinu ma veľmi prekvapil. Počas môjho života som bol vždy zvyknutý prevažne na invázie USA a NATO a tiež som bol zvyknutý na to, že za mier sa v týchto prípadoch (Juhoslávia, Líbya, odtrhnutie Kosova, Irak,..) vyslovovala oveľa užšia skupina ľudí, ako je to dnes v prípade Ukrajiny. Tí ľudia, ktorí sa dnes zasadzujú za mier v tej dobe dokonca horlivo obhajovali imperialistické vojny „našich spojencov“. Preto ma svojim spôsobom mrzí, že narýchlo pripravovaný zákon o „obhajobe vojny“ neplatí aspoň dvadsať rokov. Lebo ak by platil na všetkých, tak niektorí poslanci by dnes nemohli byť poslancami a to z dôvodu zápisu v registri trestov, prípadne z dôvodu pobytu vo väzbe. Tiež niektoré „mienkotvorné“ denníky a .týždenníky by už nefungovali. Tu nadobúdam pocit, že v geopolitickom priestore s takýmito osobami neexistuje „dobro“ a „zlo“. Existujú len záujmy tej či onej veľmoci. Mier je vždy až na poslednom mieste. Tu tlieskame, alebo aspoň v ospravedlňujeme útok, inde ľutujeme obeť a dožadujeme sa mieru. Ale len preto, že útok vedie tá veľmoc, ktorej „nefandíme“. Veď zoberme si, ak by to bolo naopak. Predstavme si, že by NATO napadlo Ruskú federáciu. Čo by sme počúvali z úst našich politikov a „mienkotvorcov“? To isté, čo dnes hovorí Putin. Že chceme ľuďom v Rusku dobre, len chceme zvrhnúť despotický režim. Nerobili by sa oficiálne koncerty a ani demonštrácie. Tie by tradične organizovala len „lúza“.

 

Ťažko sa mi však celá udalosť redukuje len na útočiace a brániace sa štáty. Za týmito štátmi totiž stojí nadnárodný kapitál, ktorý skrze ne presadzuje svoje záujmy a bojuje o sféry vplyvu. A všetky tieto vojny sú len dôsledkom boja kapitálu o vplyv na svete. Spomeňme si napríklad aký bol rozdiel medzi mierovou kampaňou Barracka Obamu a aká bola realita počas jeho „vlády“.

Ukrajina je tu len obeťou boja kapitálu o prerozdelenie trhov. Vinná je svojou geografickou polohou. Tento boj nezačal teraz a nebol vždy násilný. To čo jedni dosiahli vo svoj prospech majdanom sa druhí snažia zmeniť priamou inváziou. My sme dôrazne odmietali a odsudzovali obe formy. Tak, ako sme v roku 2015 poslali humanitárnu pomoc na Donbas, tak isto som bol dnes 28.02.2022 poslať pomoc pre obyvateľov zvyšku Ukrajiny.

 

Boj veľmocí o Ukrajinu prebiehal prakticky už od pádu SSSR. Jedni ju nechcel stratiť zo svojej sféry vplyvu, druhí ju chceli získať pre rozšírenie svojich trhov. Aj jednotliví politici predstavovali viac záujmy veľmocí, než svoje vlastné predstavy o budúcnosti Ukrajiny. Prejavovalo sa to údajne zmanipulovanými voľbami, potom oranžovou revolúciou a úradovaním Juščenka, neskor víťazstvom Janukovyča a odmietnutie asociačnej dohody s EÚ. Všetko sprevádzané korupciou a svojvoľou oproti ktorej sa aj slovenská politika zdá byť úplne v poriadku. V roku 2014 tu bol pripravený Euromajdan. V praxi to znamenalo NÁSILNÉ zvrhnutie vlády Viktora Janukoviča po tom čo odmietol podpísať predmetnú zmluvu. Boj o smerovanie Ukrajiny prešiel z korupcie a ovplyvňovania či kreovania „svojich“ politikov k otvorenému násiliu. A to aj za výdatnej pomoci neonacistických organizácii. A aby sa proruské smerovanie štátu už neopakovalo, došlo k zákazu činnosti mnohých politických strán, vrátane komunistov. Ich sídla boli vypaľované. Predstavitelia lynčovaní. Došlo k obmedzovaniu práv rusky hovoriacich občanov, ale aj k fyzickým útokom či tragédiám ako upaľovanie ľudí za živa.

 

Už tu bol prvý akt posunu od boja z tribún do otvoreného násilia. A naši predstavitelia vtedy mlčali. Oni idú u nás súdiť Mariana Kotlebu za šek so šifrou 1488, no nevadilo im, že na Ukrajine majú voľné ruky po zuby ozbrojené nacistické organizácie s nešifrovanými hákovými krížmi, oproti ktorým Marián Kotleba pôsobí len ako opitejší Jano Slota. Za týchto podmienok došlo k pripojeniu Krymu k Rusku a vzniku samozvaných republík na východe krajiny. Osobne nie som zástupcom revízie hraníc a nepáčilo by sa mi, keby sa odtrhol prešovský kraj len preto, lebo nemajú radi Čapútovú. Na Ukrajine však panovala situácia v ktorej predsa len trocha pochopenia nachádzam. Ak by nebolo teraz vojny, presadzoval by som návrat DĽR a LĽR do Ukrajiny pri obnovení a garancii národnostných práv a denacifikácii Ukrajiny. Od tej doby tiež NATO vo veľkom vozí vojenskú techniku do východných častí Európy.

 

Štátna ideológia Ukrajiny sa počas osmych rokov výrazne zmenila. Prezident Volodymyr Zelenskij hovoril nedávno vo svojom videu určenom Rusom, ako jeho predkovia po boku Rusov oslobodili krajinu a Európu. Áno. Skutočne, za oslobodenie od nacizmu ďakujeme všetkým národom Sovietskeho zväzu – teda aj Ukrajine, Ukrajincom! Prezident Zelenskij by mal podľa mňa na tom stavať. Mal by byť hrdý na svojich predkov a toto ich hrdinstvo by si mali pripomínať a nie rúcať pomníky hrdinov. Budem rád, keď bude mať možnosť uviesť tento svoj príhovor z videa do praxe. Veľa by sa tým zmenilo. Síce som jeho politické názory nejako neskúmal, ale patrí mu isté uznanie za to, že z krajiny neodišiel tak, ako z predstihom urobili všetci oligarchovia, ktorí z celého systému roky profitovali. Aj z toho by bolo potrebné vyvodiť dôsledky. Aj tu sa ukázal triedny charakter buržoázie.

 

Vladimír Putin dlhý čas odmietal uznať samozvané republiky na Donbase, a to aj v rozpore s poslancami Dumy. Osobne som to vítal, nakoľko mieru by to nepomohlo. Krátko pred začiatkom invázie však bol ostreľovaný Donbas a zneli tu výbuchy plynu. Žiaľ aj to bolo v rozpore s tým, čo prezident Zelenskij hovoril vo videu. V ňom tvrdil, že Donbas nebude ostreľovaný, nakoľko on pozná Donbas lepšie ako Rusi, chodil tam za priateľmi a podobne. A žiaľ, zasa sme boli jednými z mála, kto na to upozorňoval. Po uznaní týchto republík Ruskom som predpokladal, že armáda oficiálne vstúpi do týchto republík a ochráni ich pred raketami. Žiaľ stalo sa to, čo som si nevedel predstaviť. Boj o smerovanie Ukrajiny pokračuje doposiaľ najotvorenejšou formou – vojenskou inváziou.

 

To už teraz má obrovské tragické následky. I keď do istej miery chápem prezidenta Putina že sa cíti ohrozený vojskami NATO, takýto krok je veľkým prešľapom. Navzdory antikomunistickému a antiruskému besneniu v pobaltí, Poľsku a už aj na Ukrajine, bol ruský národ v očiach ľudí osloboditeľom Európy od nacizmu. V 21. storočí sa však Rusko a hlavne Putin zapíše ako ten, ktorý napadol susedný slovanský štát – napriek všetkým neprávostiam, ktoré sa na Ukrajine diali a aj napriek tomu, že sa Rusko snaží eliminovať civilné obete. Ak sa k Rusku oficiálne pridá aj Bielorusko, tak tiež začne prepisovať svoju antifašistickú históriu (ktorú si ctí na vysokej úrovni) novou – nepeknou.

 

Presadzujem okamžité skončenie tejto nešťastnej vojny a návratu za rokovací stol. Je potrebné odhodiť svoje egá a v mene mieru spraviť ústupky a tiež priznať svoje prešľapy – na všetkých stranách.

 

Zhromaždenia za mier treba viesť v duchu antiimperializmu, v duchu poukazovania na to, že vojny sú snahou o prerozdelenie vplyvu nadnárodného kapitálu. V žiadnom prípade ho netreba viesť v duchu nenávisti voči nejakému konkrétnemu národu. Kritika jedného nesmie byť obhajobou druhého, lebo týmto vojnovému štvaniu len pomáhame. Sám som sa za posledný mesiac niekoľkokrát ohradil, keď niekto priniesol na protest proti zmluve DCA zástavu Ruskej federácie. Odmietam tiež viesť imperialistické debaty o tom, či budem radšej s Rusmi alebo so Západom. Tiež som toho názoru, že ak chcú naši politici zavolať vojakov NATO, tak nech sú to radšej príslušníci krajín Európskej únie a nie vojaci ďalšej imperiálnej veľmoci, ktorá rovnako ako Rusko už roky vojensky presadzuje svoje geopolitické záujmy. Mám legitímne obavy, že ak ich tu raz pozveme, už sa ich nezbavíme a budú to oni, kto bude silou presadzovať politiku veľmocí.

P.S: Ak Vám tento príspevok hovorí z duše, prosím o jeho zdieľanie a šírenie. Ďakujem

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.