Založ si blog

O slušnosti a barbarstve

“Musíme zachrániť civilizovanú Európu pred barbarským komunizmom”, hovorili v 20. storočí mocní západnej Európy, ale i Ameriky, zatiaľ čo ich krajiny zdierali zvyšok sveta, ktorému brali chlieb od úst a každú vzburu tvrdo vojensky potlačili. O záchrane civilizácie pred barbarstvom hovorili a hovoria mocní krajín, v ktorých sa vedú drogové vojny, obchoduje sa so ženami i deťmi, ulice ovládajú gangy, v médiách prevláda primitivizmus a kult násilia, oficiálnou doktrínou je egocentrizmus, šplhanie sa druhým po chrbte, okrádanie iných …. a predstieraná a pokrytecká slušnosť a morálnosť vyšších vrstiev spoločnosti.

Komunistka Rosa Luxemburgová na začiatku 20. storočia povedala iné heslo: “Socializmus alebo barbarstvo!” Inými slovami, ak sa ľudstvo nezorganizuje a nepovalí kapitalizmus, čaká nás to najväčšie barbarstvo, a to nie raz, ale pravidelne  v podobe kríz, nezamestnanosti, prudkého nárastu kriminality vyúsťujúcej do rasizmu, gangov, drogových vojen, končiac svetovými vojnami. Systém, v ktorom je človek človeku vlkom, nikdy nebol a nemôže byť kultúrny, kultivovaný, spravodlivý alebo slušný, jedine ak by šlo práve o slušnosť predstieranú, pod ktorú sa schováva všetko svinstvo. Ľudia, ktorí hovoria o “komunistickom barbarstve”, často napríklad podporujú imperialistické vojny na celom svete a snažia sa zlikvidovať aj tie posledné sociálne výdobytky spoločnosti. Hovoria o rodine, no svojou antisociálnou politikou ju rozkladajú a znefunkčňujú.

Napokon, pre porovnanie toho, čo je a čo nie je barbarstvo, nemusíme byť len v nejakej teoretickej rovine. Môžeme porovnávať  ako sa ľudia k sebe správajú v kapitalizme a ako sa správali (a správajú) v socializme, aká je kultúra v oboch zriadeniach? Čo pozerali v TV naši rodičia a čo my? Prečo sú starší herci “pánmi hercami”, a to v živote nemuseli vysloviť vulgarizmus ako ich dnešní kolegovia, ktorí navyše dabujú primitívne “rozprávky pre dospelých”? Prečo je televízia plná násilia pre násilie a hrubej proamerickej propagandy? Prečo by malo byť vtipné, ak v nejakej “komédii” muž hrubo udrie ženu či do nej niečo hodí?

Prečo v minulosti sídliská a paneláky žili spoločným životom a dnes sused nepozná suseda? Ktorá obec si dnes svojpomocne postaví napr. dom kultúry? Čo sa vlastne dnes pre ľudí stavia? Pred niekoľkými rokmi sa v žiline búral závodný klub Slovena  trojposchodová budova, pódium, tanečná sála, pomôcky pre záujmovú činnosť atď. Ktorá fabrika má dnes takéto kultúrne centrum? Kto dnes chodí na rekreácie do Tatier? Zbohatlíci si tam robia súkromné komorné koncerty a hrajú konské pólo. My sa tam, chvalabohu, môžeme zatiaľ aspoň poprechádzať.

Čo ste v socializme počuli napríklad o pervitíne v našich mestách? Čo ste počuli o pasákoch a obchode so ženami? A čo podvodníci, ktorí nemajú hanbu okrádať dôverčivých dôchodcov alebo ľudí, ktorým nasľubujú, že im za poplatok vybavia prácu v zahraničí? Čo žiaci, ktorí hodia po učiteľke stoličku, vulgárne jej nadávajú a rodič jej zato príde vynadať tiež? Bol v socializme taký vandalizmus, aký poznáme dnes? Prečo sa dnes bežne stáva, že v noci len tak pre zábavu nejaká skupina podnapitých mladistvých napadne okoloidúceho? Netvrdím, že sa niečo také nestalo, no na vinníkov bol zákon a jeho vykonávatelia podstatne tvrdší ako dnes. Prečo je tu vlastne ideológia nezodpovednosti za svoje vlastné činy: “Je demokracia, tak si môžem robiť čo chcem a nik mi nič nemôže”? A mnohým naozaj nik nič nemôže. Zatiaľ čo zo socialistických krajín mafia utekala, v krajinách kapitalistických vládne.

Aký mali deti a mládež prístup k športu a iným záujmom a aký je dnes? Koľko kultúrnych spolkov a folklórnych súborov žije len vďaka veľkej obetavosti svojich členov, prípadne sponzorov? Koľko peňazí platí mesačne otec mladého futbalistu, ktorý si všetko musí kupovať z vlastného? Už nehovoriac o hokeji. Prečo kubánske deti nechodia so zbraňou a nie sú členmi ozbrojených gangov, tak ako mnohé deti v okolitých karibských štátoch?

A čo dospelí? Akú šancu majú so súčasnými finančnými možnosťami založiť si rodinu a naplno sa jej venovať? Nie konzervatívni kapitalistickí extrémisti, ktorí sa oháňajú “tradičnou rodinou”, ale komunisti  revolucionári môžu zabezpečiť, že rodina bude rodinou.

Naším heslom je:

ČLOVEK ČLOVEKU BRATOM

Stanislav PIROŠÍK

Písané pre mesačník Vzdor 1/2013

Foto: autor (bývalé Bavlnárske závody V. I. Lenina, no najma ten text je výstižný)

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.