Založ si blog

Médiá proti hŕstke rozvratníkov v našej spoločnosti

Dúfam, že každý z nás oslávil 17. november 2012 ako sa patrí, zaspomínal si na hnusné časy totality, na chvíle, keď sme si sľúbili lásku a pravdu, oddýchol si pri pocite, že dnes sa nám žije podstatne lepšie, naša úroveň stále stúpa, už sme len na skok od západnej Európy, máme minimum starostí, kvalitnejšie výrobky, nemáme strach o to, čo bude zajtra. Väčšina z nás si iste doma vystavila portét Václava Havla, obsypala ho kvetmi a zapálila pri ňom množstvo sviečok. Ak si myslíte že blúznim, alebo tu píšem lži, tak potom šíria lži aj naše masmédiá, ktoré by mali byť našimi hovorcami. Z ich strany síce denne počúvame o ekonomickej a dlhovej kríze, o nekvalitných potravinách a nezamestnanosti, no v jeden deň dokážu poprieť to, čo celý rok opakujú a to štýlom propagandy z katregórie „totálny výpredaj tovaru zpred 80 rokov“.

Volebný výsledok v ČR zrejme zaskočil mnohé celebrity, smotánku a „top stars extra“ (aj tie ktorým sa žilo dobre za socializmu i dnes). Hlúpemu pracujúcemu plebsu, ktorý už začína mať plné zuby kapitalizmu, treba dokázať, ako hlboko sa mýli a že sa vlastne nemá na čo sťažovať. Tu prišla ako na zavolanie internetová stránka českého ekonóma, ktorá „dokazuje“, že dnes si žijeme podstatne lepšie ako v socializme. Neplatená reklama na túto stránku obletela okamžite celé Československo. Sám som o nej počul z TV Markíza i zo Slovenského rozhlasu.
Budem parafrázovať Slovenský rozhlas 1 zo dňa 16. novembra 2012. V jednom spravodajskom príspevku, ktorý by sa dal pokojne nazvať „Proti hŕstke rozvratníkov v šťastnej kapitalistickej domovine“ sme sa dozvedeli niekoľko závažných informácií. V čase hospodárskej a dlhovej krízy celého sveta nám papagáj od mikrofónu tvrdí, že naša ekonomika je lepšia ako tá socialistická. To je ako keď ľudia, ktorým hrozí exekúcia robia finančných poradcov. Dlh krajín celej Európy stúpa rekordnými krokmi, v niektorých štátoch už presiahol 100% HDP, ďalšie sa k nemu blížia. Teda o chvíľu, aj keď celoročný rozpočet dáme na splatenie dlhu, nebude nám to stačiť.
Ďalej sme sa dozvedeli, že dnes si človek môže z priemernej mzdy dovoliť podstatne viac ako v socializme. Potom ale nechápem, prečo si ľudia berú drahé hypotéky, ktoré v socializme nepotrebovali, prečo mladí bývajú v podnájmoch či sa tlačia u rodičov. Asi nejaká móda. A čo je to priemerná mzda? Ak máte 9 žobrákov a jedného milionára, tak priemerne je každý zarobí 100 000 korún, čo je ešte stále vysoký nadpriemer. Takéto výrazné rozdiely v socializme neboli, hoc som rozhodne proti tomu, aby každý za výrazne rozdielny výkon dostal rovnakú mzdu. Aké potraviny ekonóm počítal? Tú drahú vodu, ktorú kupujeme v mäse, rybách a mlieku? Nedávno som si kúpil v hypermarkete kuracie prsia, ktoré keď som robil na panvici, pustili toľko vody, že som ju rovno použil ako základ na syrovú omáčku. Napriek tomu som sa v príspevku SRo dozvedel, že socialistické výrobky boli nekvalitné. Ja oproti tomu tvrdím, že kapitalistické výrobky sú nekvalitné a iné byť nemôžu a to z jednoduchého dôvodu. Kapitalistický trh potrebuje neustály odbyt, nevyhovuje mu, ak vám niečo dlho vydrží. Pri autách napríklad potrebuje, aby ste pravidelne navštevovali ich servis, lebo inak stratíte záruku atď. Nedávno som sa dozvedel, že sa prestali predávať sluchátka, ktoré boli obľúbené, pretože vydržali celé roky. Zakončím to asi najnázornejším príkladom z médií: TV JOJ po hurikáne v New Yorku priniesla správu o tom, že podľa ekonómov môže tento hurikán „naštartovať ekonomiku“.  K celkovým výdavkom pri hodnotení úrovne treba pripočítať aj veci, ktoré  sú v kapitalizme tovarom, no v socializme právom.
Zo Slovenského rozhlasu sme sa dozvedeli ďalšiu radostnú novinu: Mečiar mal pravdu!. V roku 1989 sme protestovali hlavne preto, lebo sme videli, kam to dotiahol Západ, a ten vraj dnes dobiehame! Slovenské Švajčiarsko je na dosah. Nevylučujem, že raz bude naša životná úroveň podobná tej v západnej Európe, veď aj na Západe stúpa nezamestnanosť, sociálny štát západného typu sa pomaly ale isto rozpadá ako tam, tak tu – veď už tu nie je socialistický tábor, kvôli ktorému ho museli kapitalisti na Západe financovať.Až Západ klesne na našu úroveň a vrátime sa do medzivojnového kapitalizmu, potvrdia sa slová z rozhlasu.
V príspevku boli aj dve nahrávky respondentov, z ktorých jeden hovoril o nedostupnosti tovarov a nakupovaní všetkého na sklad (už teda neostal len pri obľúbených mandarínkach a banánoch) a druhý hovoril práve o tom, že sme videli úspech Západu. Na záver moderátor v mene národa skonštatoval, že si dnes žijeme lepšie. Zaujímavý je pritom rozpor medzi názormi médií a názormi národa. Zatiaľ čo moderátor tvrdil, že to len niekoľkí „ekonomicky neúspešní“ šíria iné názory než on, tak počas rozhovoru predsedu SZM v Slovenskom rozhlase spred 2 rokov sa všetci telefonickí respondenti vyslovili za socializmus a proti kapitalizmu.
Mám pocit, že čím viac sa režim cíti ohrozený, čím viac má strach z vlastného ľudu, tým bude agresívnejšie a zúfalejšie šíriť antikomunistickú propagandu. ZÚFALSTVO A STRACH – tieto slová mi napadajú pri počúvaní podobných príspevkov. Nevylučujem, že v časoch keď sa budú plniť ulice ľuďmi, ktoré však nebudú len zhlukom „nespokojných“, ale masou ľudí, s konkrétnym politickým programom, bude režim robiť čoraz veľkolepejšie oslavy Novembra a posledné drobné zo štátnej kasy investuje do ohňostroja.

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.