Založ si blog

Prečo je Slovensko vzornou krajinou EÚ?

Pretože kapitalistov ovládajúcich EÚ teší náš vysoký ekonomický rast. Naša klesajúca životná úroveň ich už nezaujíma a preto sa ňou netreba pri hodnotení zaoberať. Na ekonomickom raste sa podpisujú najmä zahraničné automobilky a iné firmy s daňovými prázdninami. Slováci sú pre nich lacnou pracovnou silou. Na jednej strane počúvame o ekonomickom raste a na strane druhej o prázdnej kase a „nutných“ škrtoch. Vyrobíme viac, no nie pre seba. Vyberte si – buď lacná pracovná sila, alebo žiadna práca.

Pretože naša vláda na čele s Robertom Ficom je 100% loajálna EÚ a NATO. Robert Fico sa snaží svedomito plniť všetky záväzky z Bruselu, najmä tie súvisiace s „konsolidáciou financií“, no rešpektujúc kapitalistické vlastníctvo, kde niekoľkí dosahujú obrovské zisky z práce mnohých. Sám Fico schvaľuje Barosom požadované ďalšie posilnenie právomoci EÚ nad jednotlivými členskými štátmi. Ako sa takéto zákony presadzujú už poznáme z minulosti. Neprejde „euroústava“, tak prejde Lisabonská zmluva.

Pretože na Slovensku je slabé triedne povedomie. Zatiaľ čo naša vláda je schvaľovaním eurovalu solidárna s európskou finančnou oligarchiou (najmä nemeckými bankami), slovenskí pracujúci sú málo solidárni medzi sebou. Zatiaľ čo pracujúci v iných krajinách štrajkujú a organizujú sa aj v protisystémových odboroch (PAME v Grécku), na Slovensku ideme do ulíc, až keď je naozaj zle (napr. Slotex). Jednotlivé protesty sú separované (lekári, učitelia) a sú ekonomického, no nie politického charakteru. Nejde mi však o to niekoho urážať či sa vyvyšovať od počítača, ktorý veľa znesie. Len konštatujem stav, ktorý má svoje príčiny, podľa mňa do značnej miery aj v rozklade komunistického hnutia či už pred alebo po roku 1989. Značná časť navyše verí oficiálnej propagande a naozaj sa domnieva, že za dlhy môže „lenivá južanská povaha“. Slovenské odbory sú zatiaľ len súčasťou buržoáznej demokracie, ktorej rámec nikdy neprekročia. Preto nie je možné, aby zastavili sociálny úpadok a ešte tu nie je sila (skutočne revolučná komunistická strana), ktorá má medzi pracujúcimi vplyv, dokáže vytvoriť okrem iného aj revolučné odbory, s veľkým dosahom informovať o súčasnej situácii z triedneho hľadiska a nie zahmlievaním problémov, či hádzaním viny na iných; organizácia, ktorá na triednom základe dokáže viesť ako ekonomický, tak i politický boj.

Pravdu však nemá ani SaS, ktorá kritizuje euroval. Tá rada hovorí o „zodpovednosti“ a „vyrovnanom rozpočte“, no nepozerá sa na podstatu zadĺženia štátov v kapitalizme. Zastavenie daňových únikov, plytvania a netransparentnosti môžu zadĺženie len spomaliť, nie odstrániť. Ich návrhom je len nechať zadĺžené štáty(ktorých je čoraz viac) krachnúť.

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

Majú sa spojiť Slovania či proletári?

20.03.2023

Téma slovanstva po duchovnej a kultúrnej stránke je mi veľmi blízka. Občas však v týchto kruhoch, na internetoch, ale aj medzi rôznymi občianskymi iniciatívami narazím na politické želanie, aby sa všetci Slovania spojili a vymanili sa spod súčasného systému. Aký máš problém? Niekedy je otázne, čo sa „problémami súčasného systému“ rozumie. Častokrát sa problém [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.