Založ si blog

Politický väzeň Piskorski odkazuje Slovákom: v Poľsku niet žiadnej demokracie

Včera mi do schránky prišiel list s troma známkami a červenou pečiatkou „Ocenzurowano“. Je  od poľského politického väzňa Mateusza Piskorskeho, ktorému som napísal ešte v máji.  Tomu len nedávno predĺžili vyšetrovaciu väzbu až do novembra 2017. Sedí už od mája 2016, bez akéhokoľvek rozsudku či verdiktu súdu.

img_20170808_123544

Sedí za to, že je nepohodlný a že si dovolil organizovať protesty proti NATO a stal sa hlasom tých Poliakov, ktorí nesúhlasia s kolenačkovou politikou voči USA.  To všetko stačilo na to, aby bol Mateusz označený ako „ruský agent“ a bez dôkazov vzatý do väzby. Strana „Právo a spravodlivosť“ zvolila teda taktiku „lámania na kolese“, kedy exemplárne a prísne potrestajú vedúcu osobnosť, aby odradili ostatných. Držaný môže byť podľa zákona až dva roky a je predpokladám, že sa tak i stane. Keď sa Mateusz dostane na Slobodu, veľmi rád ho pozvem medzi Vás napr. na Hviezdoslavove námestie v Bratislave.

Prvý list som mu písal ja, najmä na znak podpory, informoval som ho o akcii pred poľskou ambasádou a prial mu veľa síl. Okrem fotografií zo zhromaždení som mu napísal i toto:

„To čo sa stalo a deje s Tebou v Poľsku je absurdné. Aj u nás sme si z rôznych neoliberálnych a pro-európskych kruhov zvykli počúvať, že každý kto má iný názor, každý, kto aktívne vystupuje proti imperializmu, nemá vlastný názor, ale je „platený ruský troll“. Avšak je vylúčené, aby niekoho držali už viac ako rok za mrežami, odlúčeného od svojej rodiny, od života.

Dvojnásobnú dávku absurdnosti pridáva aj fakt, že vo Východnom bloku existujú desiatky tzv. „mimovládnych inštitúcii“ a „think-tankov“ ktorí majú desiatky „profesionálnych klamárov a propagandistov“. Oni nechodia každý deň do práce ako my, ktorí sa politike venujeme vo voľnom čase neraz na úkor svojej rodiny, alebo práce doma. Toto lož a propaganda je ich pracovnou náplňou.“

Teraz zverejňujem preklad Mateuszovho listu v plnom znení:

Drahý Stanislav,

Veľmi pekne ďakujem za Tvoj list a tiež za protesty pred poľskou ambasádou v mojej veci. Takáto medzinárodná podpora je pre mňa i pre stranu Zmiana v týchto ťažkých momentoch veľmi potrebná.

Ešte dôležitejšie je to, že táto podpora prichádza z bratskej slovenskej krajiny. Naše krajiny majú podobné problémy, aj keď vláda Smer-SD je asi samostatnejšia a suverénnejšia jako vláda „Práva a Spravodlivosti“ v Poľsku. Domnievam sa, že vo vašej krajine nikdy nebude zhoda vo veci umiestnenia cudzích vojenských základní a že Slováci budú slobodný a suverénny národ.

Konania proti mne a strane Zmiana sú dôsledkom toho, že Poľsko sa nachádza pod totálnou nadvládou cudzích – imperialistických mocností a centier. Protestovať proti podriaďovaniu sa NATO a proti vojenským základniam USA a NATO na našom území sa u nás nesmie.  Tiež nesmieme ponúkať spoluprácu s Ruskom alebo inými štátmi mimo NATO. Chcem, aby ľudia na Slovensku vedeli, že v Poľsku niet žiadnej demokracie, že je to štát autoritársky, v ktorom sa politickí oponenti zatvárajú do väzenia.

Dúfam, že VZDOR-strana práce bude ďalej informovať o tomto nebezpečnom precedense v Poľsku. Treba tak robiť aj z toho dôvodu, aby takáto situácia nebola o chvíľu v ďalších štátoch nášho európskeho regiónu. Tiež Vám ďakujem za informácie zverejnené v slovenských médiách. Tiež dúfam, že vaša strana a Socialistický front sa bude dynamicky rozvíjať a dosiahne aspoň pozície na úrovni KSČM v Českej republike.

V Poľsku podľa prieskumov amerického Pew Research Center tiež už 15 % obyvateľov hodnotí úlohu USA negatívne a títo ľudia nemajú svoje zastúpenie v parlamente. Jediná strana, ktorá hovorí v ich mene je Zmiana a preto sú proti nám zorganizované takéto represie.

Dúfam, že tragédia moja i mojej rodiny ukáže všetkým, že s týmto zločineckým systémom treba bojovať. Lebo ako písal před mnohými rokmi nemecký básnik Martin Niemoller:

„Keď prišli po Židov, neprotestoval som,

Nebol som predsa Žid.

Keď prišli po komunistov, neprotestoval som,

nebol som predsa komunista.“

A vieme ako sa to všetko skončilo

Preto verím, že spoločnými silami v rámci poľsko-slovenskej spolupráce, budeme spoločne bojovať s imperializmom za demokraciu a sociálnu spravodlivosť.

Pozdravujem a želám všetko dobré Tebe i súdruhom na Slovensku

Pozrite si i dokument:

Więzień polityczny PiS, ktorý zobrazuje Mateuszov prípad

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.