Založ si blog

VW Bratislava: Prestávame byť triedou „o sebe“ a stávame sa triedou „pre seba“?

I keď tento text píšem momentálne z poľskej oceliarne, nedá sa nevyjadriť podpora pracovníkom VW Bratislava a radosť nad tým, že sa poslednými zápasmi vo veľkých fabrikách prestávame stávať tými Slovákmi, ktorí budú robiť aj s 50 kg závažím na chrbte od rána do noci, budú radi, že majú aspoň dáku robotu a nadávať budú pri pive.

Štrajkujúcich vo Volkswagene podporujem i bez toho, aby som skúmal koľko zarábajú a porovnával či je to veľa alebo či je to málo. Je to totiž o pohľade na vec. Ak budeš pracovať pre mňa deň i noc, budeš voči mne lojálny, čo zamestnanci VW boli, ja tvoju prácu predám za 100 000 a Tebe dám mesačne 1000 € – je to veľa či málo? Tu ide okrem platov aj o niečo iné. Predovšetkým o pohľad na človeka, jeho prácu a vykorisťovanie tejto práce. Ide tu o to, ukázať že nie sme ľudské zdroje, ktoré budú za nízke náklady šlapať ako hodinky a stanú sa dojnou kravou zahraničného koncernu. Chceš mať dojnú kravu? Tak si za ňu riadne zaplať! Že ísť na nadčas? Vraj treba? Tak mi povedz koľko chceš za tento nadšandard zaplatiť a ja porozmýšľam. Že prepustiť za moju drzosť? Dobre, zajtra štrajkujeme, sám si drzý, tak ti treba.  Ďalej je to vysoká škola solidarity triedneho boja aspoň v ekonomickej oblasti. Konečne sa učíme prestať sa báť a svoj odpor prejavovať len šomraním si pri stroji. Učíme sa, že s kolegami treba držať a vtedy dosiahneme viac, že nie je dobré podlizovať sa šéfovi a majiteľovi, ohovárať kolegov, aby vyhodil ich a nie mňa.

Práve tento psychologický aspekt považuem za najdoležitejší. Práve strach a nejednota pracujúcich je najvačšou zbraňou kapitalistov. Práve náš strach je hranicou toho čo si možu dovoliť a na čo radšej ani nepomyslia.
Ak máme strach, tak naozaj platí „čo už narobíš, doba je ťažká“. No ak strach nemáme, tak ani kapitalisti nebudú takí drzí ako zvyknú byť, lebo vedia, čo by ich čakalo. Poznáme mnohé praktiky vo firmách, ktoré nie sú o tom, či nám plat zvýšil o 8 alebo 16%, ale o tom, že nám plat znížil, že zrušil prestávky, že zvýšil tempo a podobne a to bez jediného slova zamestnancov.

Myslím si, že je načase, aby sa odbory prebrali i inde. Napríklad v slávnom SAMSUNG GALANTA.
Vstupujme do odborov, organizujme sa, zmeňme svoje zmýšľanie, bojujme za svoje záujmy. Podporme sa i vtedy, ak pracujeme v inej oblasti. Podriadení sme často krát preto, lebo sa sami za podriadených považujeme.

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

Majú sa spojiť Slovania či proletári?

20.03.2023

Téma slovanstva po duchovnej a kultúrnej stránke je mi veľmi blízka. Občas však v týchto kruhoch, na internetoch, ale aj medzi rôznymi občianskymi iniciatívami narazím na politické želanie, aby sa všetci Slovania spojili a vymanili sa spod súčasného systému. Aký máš problém? Niekedy je otázne, čo sa „problémami súčasného systému“ rozumie. Častokrát sa problém [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.