Založ si blog

Národy, na ktorých sa ryžuje

Štáty bývalého východného bloku sa po jeho páde vrátili na miesto, ktoré im patrilo v predvojnovom kapitalizme. Žiadne druhé Rakúska ani Švajčiarska sa nekonali a zákonite konať nebudú. Práve pád tohto bloku oddialil o dvadsať rokov súčasnú kapitalistickú krízu. Tieto štáty predstavujú pre nadnárodný kapitál predovšetkým lacné „ľudské zdroje“ – ako oni zvyknú nazývať človeka. Zatiaľ čo naše hospodárstvo či už ide o priemysel alebo poľnohospodárstvo, bolo do značnej miery po prevrate zničené alebo rozkradnuté, vyrástli narýchlo zmontované fabriky zahraničných súkromníkov, pre ktorých východoeurópske národy pracujú často za plat okolo 400 eur mesačne, ba aj nižší (ako napríklad v talianskej firme SLO.VI v Hencovciach). Ale samozrejme aj vyšší pri nútených nadčasoch. Títo fabrikanti dostávajú od štátu okrem daňových prázdnin aj obrovské dotácie, ktoré na jedného zamestnanca zďaleka prevyšujú plat, ktorý tam zarobí za niekoľko rokov. (napríklad 19 miliónov eur pre firmu, ktorá má zamestnať niečo cez 400 zamestnancov).

Politici sa pritom ešte chvália, že nám „zabezpečili prácu“ (!!!). Také sú teda naše možnosti v kapitalizme: buď budeme lacnou pracovnou silou pre nadnárodný kapitál, alebo bude nezamestnanosť (alebo oboje). Jedinou pomocou buržoáznych politikov je hodiť nás ako lacnú korisť zahraničným kapitalistom, ktorých to nič nestojí, len prídu ako lačné kobylky a hrabú zisky. Tieto fabriky však hneď, ako nájdu lacnejšiu pracovnú silu inde, alebo im skončia daňové prázdniny, sa poväčšine balia a rušia tu výrobu. Mladí ľudia, aby mohli uvažovať nad rodinou, musia často chodiť ako vandráci po svete za prácou. Hanbou (ale aj pre komunistov, za to, že to dopustili) tiež je, že mnohé fabriky, ktoré sme si vybudovali vlastnými rukami PRE SEBA dnes patria kapitalistickým bandám a všetko čo v nich vyrobíme patrí len im. (Napríklad VSŽ, dnes „U.S. Steel“). Je to ľudské a racionálne, ak celá spoločnosť pracuje pre blaho hŕstky ľudí? Takéto zriadenie patrí do múzea vedľa kolovratu a bronzovej sekery.

Niečo podobné sa deje aj na strane spotreby. Je známe, že nie len na Slovensko, ale aj do ostatných krajín strednej a východnej Európy sa dovážajú potraviny (tu sa už ani neoplatí vyrábať mäso, domáci chovatelia sú ruinovaní), ktoré majú ten istý obal a porovnateľnú (či dokonca vyššiu!!!) cenu no oveľa horšie zloženie. Za vysoké ceny nám podhadzujú na jedenie odpad. Neustále klesá podiel mäsa v mäsových výrobkoch, ktoré je napúšťané rôznou múčkou, sójou a vodou. To isté platí aj o mliečnych výrobkoch a iných potravinách.

Nízke náklady – vysoké zisky. Taký je prínos krajín bývalého socialistického tábora pre „vyspelý svet“. Predstava, že kapitalizmus je garanciou bohatstva je mylná. Poznáme totiž krajiny bohatého a krajiny chudobného kapitalizmu a kapitál bohatých štátov by sa neudržal v podobe, ako ho poznáme, bez rabovania chudobných. Predavačka v nemeckom hypermarkete má preto lepší plat, lebo predavačka na Slovensku má len štvrtinu z toho a predavačka v Ázii pätnástinu. Nejde o nič iné, než len o novodobý ekonomický kolonializmus. Spojiť sa v boji proti nemu musíme však všetci, od najchudobnejších štátov tretieho sveta až po imperialistické krajiny, kde sa už pomaly začína rúcať kapitalistický sen.

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.