Založ si blog

Kapitalistické riešenie súčasnej situácie neexistuje

Čoraz viac kapitalistických štátov Európy upadá do ekonomického kolapsu. Je to priamy dôsledok toho, že v kapitalistickej ekonomike slúži človek výrobe a nie výroba človeku. Výroba, ktorá je v súkromných rukách, aby obstála, potrebuje čo „najefektívnejšie“ využívať pracovnú silu (znižovať stavy, zvyšovať intenzitu práce, kedykoľvek prijať a kedykoľvek ju prepustiť) a maximalizovať zisky. Kapitalistická ekonomika je tu teda len pre ekonomiku.

.
Vlastníci výrobných prostriedkov si prisvojujú hodnoty vyprodukované pracujúcou triedou. Sociálne zabezpečenie, výdavky na pracujúcu triedu sú pre ňu neefektívne. Ak boli dosiahnuté nejaké ústupky pracujúcej triedy, nikdy to nebolo dobrovoľne a „zhora“. Vždy to bolo po triednych zrážkach, hromadných nepokojoch, alebo to bola súčasť taktiky, ako umlčať revolučné nálady a v neposlednom rade to bol strach pred socialistickým táborom. Dnes sa aj táto realita v Európe stáva minulosťou. Tento model je totiž trvalo neudržateľný. Aby si mohli kapitalistické štáty dovoliť sociálne zabezpečenie pracujúcej triedy, musia si požičať. Lenže táto bublina raz musí prasknúť. V súčasnosti tieto bubliny praskajú v krajinách Európy, ale pred krachom je aj USA. Neudržateľnosť sa začala prejavovať aj vo Švédsku, ktorého sociálny systém bol dávaný sa akýsi vzor sociálneho štátu.
.
Verejný dlh stúpa takmer vo všetkých štátoch bez ohľadu na to či v krajine „vládne“ pravica alebo ľavica. Ide totiž o systémovú záležitosť. Pracujúca trieda sa od „odborníkov“ a „politológov“, ktorých platí buržoázia dozvedá o neskutočne „vedeckých“ príčinách zadĺženia. Za grécky krach sú vraj zodpovední „leniví Gréci“, ktorým sa nechce chodiť do práce. Za rastúci dlh na Slovensku nemôže nič iné, len 4 roky vlády Roberta Fica. Od politikov sa dozvedáme, že si „žijeme nad pomery“. To neladí ani s teóriou o „lenivosti“, pretože produktivita práce na Slovensku stápala. Slováci pracujú viac a za menej. Do krachu sa dostalo aj Írsko, ktoré bolo ešte pred pár rokmi ospevované ako vzor na presadenie neoliberálnej politiky. Dalo sa logicky usúdiť, že bude nasledovať Portugalsko a Španielsko. Rastúci dlh a vynútené škrtanie vidíme v celej Únii. Pre všetky „argumenty“ je príznačné zvaľovanie viny na robotnícku triedu.
.
Tzv. „ekonomickým hriešnikom“ sú nanútené zo strany EÚ a Medzinárodného menového fondu pôžičky, ktoré znamenajú ekonomický kolonializmus zo strany tých, ktorí krajine požičali. V EÚ môžeme hovoriť o podriadenosti týchto krajín Nemeckom. Samozrejme že nepožičajú len tak. Podmienkou je „racionalizácia“ ekonomiky, teda plošná privatizácia, v prípade Grécka aj rozpredávanie ostrovov a výrazné škrty v sociálnej oblasti. „Racionalizácia“ navyše prichádza aj z dôvodu krízy a konkurenčného boja, kedy firmy, aby prežili na trhu, musia stále znižovať náklady a zvyšovať zisky a expanziu.
.
Pre pracujúcu triedu to znamená výrazný pokles životnej úrovne, stratu základných ľudských práv a nárast chudoby. Napriek tomu, že celý čas pracovala a tvorila hodnoty. Majú tú smolu, že ich tvoria v zriadení, v ktorom im tieto hodnoty nepatria. Prirodzene sa to prejavilo v masovom odpore pracujúcich najmä v Grécku, Francúzku, Portugalsku, Španielsku ale aj v Británii. Aký názor si o nich môže vytvoriť človek, ktorý je kŕmený súčasnou propagandou? Médiá majú obrovskú silu a tak sa stáva že z radov pracujúcej triedy počúvame nadávanie na štrajkujúcich, že sú nenásytní lenivci, ktorí len štrajkujú. Čo na to povedať? Ten, kto nemieni bojovať za svoje práva, nie je ich hodný. Len slabí ľudia sa bez slova nechajú obrať úplne o všetko. Na druhej strane je to len dôkaz sily médií, ktoré dokážu v ľuďoch vyvolať názory, ktoré sú proti ich vlastným záujmom. Názory a vysvetlenie situácie zo strany napr. KKE (KS Grécka) sa nedozvieme. Namiesto toho sme kŕmení názormi pravicových „odborníkov“.
.
Kapitalistické východisko z tejto situácie neexistuje. Je to slepá ulička, ktorá sa dá predlžovať len ďalším zadlžovaním, no na jej konci je bieda, hlad, vojny a utrpenie. Buď prežijeme my, alebo prežije kapitalizmus. Východiskom je jedine rozbitie buržoázneho aparátu, v ktorom je človek len „ľudským zdrojom“ a nahradenie ho socializmom, v ktorom sa vyrába pre človeka. Nedokáže to však žiadny osamotený „mesiáš“, ale jedine organizovaná a disciplinovaná pracujúca trieda, ktorá stojí pevne na triednych základoch. Začnime preto od seba.

Veď každý chce v podstate dobre, alebo „keho volic“

04.04.2024

Tento sprostý národ je nepoučiteľný, lebo zvolil….. Iste to poznáte. Celé to však spočíva v inom. Ľudia radi žijú v bublinách, utvrdzujú sa vo svojich názoroch s rodinou, priateľmi, s ostatnými sa hádajú akí sú hlupáci. Celkovo vždy keď sa prejde na politické záležitosti, najmä tie parlamentné, vždy ideme aspoň o tri poschodia dole a voliči radi napodobňujú [...]

Vinník vojny je známy! Pracujúci krvácajú, kapitalisti si pakujú vrecká

26.02.2024

Vážení čitatelia, zverejňujem svoj, pevne verím že dôsledný triedny názor na vojnové štvanice posledných rokov, ktorý však vôbec nezodpovedá dnešným názorom pospolitého ľudu, ktorý sa rád prikloní tu či tam, ale niekto to musí povedať, aby sme sa niekam posunuli a neboli nie len obeťami, ale i aktívnymi spoluvinníkmi. Vraj to treba deliť na dve časti, lebo ľudia [...]

Solidaritou ku generálnemu štrajku – reportáž z Beluše

13.04.2023

V posledné roky si ako človek s obmedzenými časovými možnosťami vyberám zhromaždenia a podujatia, ktoré podporím svojou účasťou. V poslednej dobe je na Slovensku aj mnoho takých, ktoré by som nepodporil, ani keby som nevedel čo s časom. Ešte nedávno jedni vyšinutí vyvreskovali čosi o rúškach, nanorobotoch v tyčinkách, o rozrušovaní detských mozgov bezkontaktným [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.